9+1 tipp, hogy biztosan a legjobb formádat nyújtsd az állásinterjún

Az álláskeresés egy több lépcsős folyamat, amelynek talán az egyik, ha nem a legfontosabb foka, az állásinterjú. Itt tud megismerkedni mindkét fél, itt dől el igazán egy pozíció sorsa. Az önéletrajz sokat elárul egy-egy jelöltről, azonban itt feltudjuk tenni, azokat a kérdéseinket, amelyekből számunkra kiderül, hogy milyen valójában az adott munkavállaló vagy pozíció.

Most néhány tippet mondunk nektek, amit betartva nagyobb eséllyel kapjátok meg a megpályázott állást.

  • Figyelj oda az öltözékedre

Amikor belépünk egy interjú helyszínére, az első dolog, amit megfigyelnek, az az öltözék, ápoltság. Figyeljünk oda, hogy az interjúnak megfelelő, tiszta és rendezett öltözékben jelenjünk meg. A nők esetében kerülendőek a kihívó darabok, mint a túldekoltált ruha, vagy a túl rövid szoknya viselet, férfiak esetében, pedig felejtsük el a mackónadrágot, illetve a borotválatlan arcot. A túlzott parfüm használata sem kelt jó benyomást.

  • Érkezzünk felkészülten az interjúra

Bizonyára mindenki ismeri azokat a jól bevált kérdéseket, amiket egy ilyen interjún mindig feltesznek, mint például:

  • Miért szeretnél itt dolgozni?
  • Miért te lennél a legalkalmasabb a pozícióra?
  • Miért szeretnéd ott hagyni az előző munkahelyed?
  • Hol látod magad a következő 5 évben?

Ezen kérdések érdemes előtte alaposan átgondolni a választ, hiszen ezekre biztosan számíthatsz.

érdemes tudni továbbá, magát a pozíciót, amit megpályáztunk, illetve a cégnek a fő tevékenységét is.

  • A megpályázott álláshoz hasonló tapasztalatainkat emeljük ki, helyezzük előtérbe

Ha megelőzőleg több munkahelyünk volt inkább azt emeljük ki, amelyeknél hasonló munkakörben, feladat vagy helyen/ területen dolgoztunk (pl. gyári munka). Azokat, amelyek pedig az interjú szempontjából jelentéktelenek gondolunk hagyjuk ki, vagy csak nagyvonalakban beszéljünk róla.

  • Tévhit, hogy csak a jártasságot kell kiemelni

Természetesen egy interjún plusz pont, ha minden ismeretünk megvan az állás betöltéséhez, azonban az is eredményes lehet, ha elmondjuk őszintén, azt , hogy nincs benne tapasztalatunk, de szívesen megtanulnánk.

  • Ne szidd az előző munkahelyeidet vagy feletteseidet

Ami biztosan nagyon rossz fényben tüntet fel, ha hosszadalmasan mesélsz arról, hogy az előző munkahelyeden milyen negatív impulzusok értek.

  • Mondd el mi motivál

Több válaszlehetőség is van, mint például az előre lepési lehetőség, munkahelyi légkör, csapatépítők vagy akár a pihenőidő. Ha mindenféleképpen az anyagiakat szeretnénk kiemelni, akkor is inkább például a cégesautó, plusz juttatások vagy bónuszokat mondjuk, a pénz fogalma ebben az esetben elkerülendő.

  • Ne érezd magad feszélyezve az interjún

Egy állásinterjút sok más szűrő előz meg. Hogyha állásinterjúra kerül a sor, azt jelenti, hogy átjutottál a rostán és már majdnem a célegyenesben vagy. Ezért fontos, hogy add önmagad és teljen jó hangulatban az interjú.

  • Csak őszintén

Mindig a valóságnak megfelelően beszéljünk magunkról, a tudásunkról vagy az előző munkahelyeinkről. A tudás és a tapasztalat a próbaidő alatt kiderül!

  • Maradjunk szakmaiak

Hagyjuk otthon a magánéleti problémákat. Nem feltétlenül kell elmesélnünk minden családi gondjainkat. Felejtsük el a személyeskedést is!

+1 Mindig pontosan érkezz az interjúra

Ne érkezz se túl korán, és az sem jelent jót, ha késel az interjúról. Ha valami miatt mégsem tudsz elmenni az interjúra, akkor azt mindig jelezd. Ha jelzés nélkül nem jelensz meg, biztosan már nem kapod meg az állást.