Új lehetőségek az interjúztatásban, toborzásban: Videó-önéletrajz

A videó-önéletrajz egy rövid, néhány perces bemutatkozó videó, ami figyelemfelkeltő és hatékony módja annak, hogy a pályázó bemutassa jó tulajdonságait, előnyeit és legfontosabb szakmai tapasztalatait. A webkamera segítségével rögzített videós bemutatkozó újdonság a HR területén, de egyre többen nyúlnak a toborzás folyamán ehhez az eszközhöz. Időt és energiát spórolunk meg de vajon tényleg olyan hatékony mintha személyesen találkoznánk a jelőlttel??

A videó-önéletrajz készítésénél vegyük az alábbi szempontokat figyelembe:

  • A jó bemutatkozó videó nem terjengős, de nem is felszínes.
  • Tartalmaz minden fontos információt és ezeket érdekes módon gyűjti egy csokorba.
  • Technológiai szempontból és tartalmilag nem kifogásolható.
  • Megfelelő helyen készítsük el
  • Ruházatunkra is ügyeljünk, olyan legyen mintha személyes interjúra mennénk
  • Nem vicceskedő, de nem is kimondottan szigorú.
  • A hangsúly a szakmaiságon van.

Előnyei:

A videó-önéletrajz alapvetően megkönnyíti a HR-es munkáját. Nem kell az olvasgatással bajlódni, sokkal kényelmesebb a videókat átnézni, mint az írott változatokat. Arról nem is beszélve, hogy a videós üzeneteket könnyebb megjegyezni.

Az emberek nagytöbbsége vizuális.

Egy videós anyag többet elárulhat a készítőjéről. Például a kommunikációs készségek sokkal könnyebben felmérhetők, azonnal szemet szúr, hogy kinek mennyire van humora, a stílus mennyire fontos számára és úgy összességében milyen személyiség. Ezek az információk általában a személyes találkozó alkalmával derülnek ki, a videó-önéletrajz segítségével azonban már rögtön az első szűrőnél.

A videó-önéletrajz a pályázó első feladata. Sokat elárul a hozzáállásáról és a jelleméről, hogy mennyire veszi komolyan ezt. Csak összecsapja és rossz minőségben felveszi, vagy megúszósan elvicceli, esetleg előre megtervezi, megírja a mondandóját? Az tehát, hogy milyen minőségű a végeredmény megmutatja, hogy mennyire igényes a készítője,mennyi időt forditott rá.

Hátrányai:

Azzal is tisztában kell lenni, hogy a videó-interjú műfaja nem mindenkinek tetszik. Vannak, akik kifejezetten kényelmetlenül érzik magukat, ha videóban kell beszélniük. Ettől még lehetnek jó munkaerők, viszont, ha a döntés alapját kizárólag a videó adja, akkor könnyen kieshetnek remek szakemberek is a pályázók köréből.

Olyan is előfordulhat,hogy egy nagyon jól elkészitett videó megnézése után a személyes interjú csalodást fog okozni. A technológia mindenki számára adott, mégsem tud minden ember élni vele. Érdemes tehát mérlegelni, hogy mi is a szóban forgó pozíció. A Hr területén ez nagyon forma bontó új megoldást jelent.