Munkaerő megtartása a legfontosabb irányelv

Hogyan fordíthatják hasznukra a munkaadók az új elvárásokat, illeszthetik be a szervezetbe az új irányelveket a legjobb szakemberek megtartása érdekében, úgy, hogy a munkavállalók hatékonyan dolgozzanak?

Munkavállaók első számú elvárása: Rugalmasság. Valójában a munkavállalók 1/3-a távoli munkavégzés lehetőségéért megfontolná az alacsonyabb fizetést is. Több munkavállaló már a Covid elött is felajánlotta a rugalmas munkavégzés lehetőségét. A vírus  ezt csak fel gyorsította és munkáltatók nagy többsége és nem csak az irodai munkavégzésre berendezkedett cégeknél át álltak a rugalmas munkarendre. A munkavállalók számára lehetővé teszi, hogy némi irányításuk legyen az időbeosztásuk felett. Másrészt megkönnyíti a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartását.

A munkavállalók a távoli munkavégzés lehetőségével változtattak az általuk előnyben részesített juttatásokról is. Az eddigi étkezési hozzájárulás elavulnak bizonyult. A legközkedveltebbek az alábbiak lehetnek pld: támogatott közüzemi számlák, otthoni munkaeszközök vásárlásának támogatása, újra gondolt egészségügyi és wellness juttatások (covid -19 óta előtérbe került az egészségügyi állapot felmérése)

Hogyan tud egy alkalmazott valóban lojálissá válni egy szervezet vagy munkakör mellett, ha nem tudja, mit hoz a jövő? A bizonytalanság jelenleg az élet minden területére kihat, azonban törekedjünk a munkavállalóink tájékoztatására a szervezet kilátásairól, amelyek felé haladhatnak a munkavégzés során. Nem szükséges egy mindent átfogó, részletes irányelveket kialakítani, ugyanakkor érdemes efelé építkezni lépésről lépésre. Mutassa meg az alkalmazottainak, hogy felkészült és ezáltal éreztesse, hogy folyamatokat kézben tartja és a dolgok irányítás alatt állnak – így stabil környezetet teremthet számukra, ami nagyban hozzájárul a munkahelyi jóléthez.

csapatszelem hanyatlóban van. Érdemes megünnepelni az eredményeket és mérföldköveket, illetve elismerni a jól végzett munkát. Szervezzen kávészüneteket a csapat különböző tagjainak – szintén működik online formában is. Ünnepelje az alkalmazottak születésnapját egy kis ajándékkal vagy virtuális csapat összejövetellel. A karácsonyi és húsvéti ünnepek is ilyenek lehetnek. Ne feledkezzünk meg az évvégi záró bulikról sem.

tehetséges munkavállalók megtartásához 2022-ben és azt követően a vezetőknek és a munkaadóknak nyitottaknak kell lenniük a változásra, az alkalmazottak meghallgatására, az egyértelmű és tiszta kommunikáció fenntartására, az értelmes feladatokkal teli munkanapok kialakítására – mindezt a céges célokra és eredményekre való fókusz szem előtt tartása mellett.