6 jó tanács az éjszakai műszak túléléséhez

Melicom Hungary kft által közvetített álláslehetőségek között akadnak olyanok is, amelyeket több műszakos munkarendben kell/ lehet végezni: 3/3 munkarend 3 nap nappali műszak, 3 nap pihenő, 3 nap éjszakai műszak. Ezek között természetesen az éjszakai műszak a legnehezebb, ami 18:00 és 06:00 óra közötti munkavégzést jelent Nálunk.

Sokak számára ez kifejezetten előnyös, mert így több idő juthat a nappali teendőkre, másoknak viszont ijesztően hathat. Nehéz az esti ébren maradás, a nappali alvás.

A szervezetednek is át kell szoknia, és meg kell szoknia az éjszakai műszak sajátosságait. Cikkünkben összeszedtünk pár tanácsot, hogy mire érdemes odafigyelni munkába állás előtt és közben is, hogy Neked se okozzon gondot az éjszakai műszak.

Tartalom

1. 1. Fokozatosan készítsd fel magad

2. 2. Rendszeres alvás

3. 3. Étkezés

4. 4. Folyadék

5. 5. Koffein

6. 6. Munkaszünet kihasználása

1. Fokozatosan készítsd fel magad

Mielőtt éjszakai munkaidőre mész dolgozni, fokozatosan szoktasd hozzá a szervezeted. Neked is könnyebb lesz az első fordított műszak, ha adsz magadnak pár napot a felkészülésre. Feküdj le időben és legalább aludj 8-9 órát.

2. Rendszeres alvás

Ez a legnehezebb része, hiszen Te akkor alszol, amikor mások ébren vannak, dolgoznak, élik életüket. Amikor Te éjszakai műszakban dolgozol mindenki alszik.

Ez a 3 nap olyan mintha fordított világban lennél:

  • Határozd meg az Te alvás idődet, minimum 8-9 órát,
  • Szólj erről a legközelebbi családtagjaidnak, ismerőseidnek, hogy ők is tiszteletben tarthassák.
  • Némítsd le, vagy kapcsold ki a telefonod, biztosítva, hogy amíg alszol, senki ne zavarjon.

 A stabil és rendszeres alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezeted jól bírja a fordított életmódod. Az alvási idő alatt regenerálódik a szervezeted és töltődik fel!

3. Étkezés

Attól, hogy fordított életmódot élsz még fontos a rendszeres étkezés. Reggeli, ebéd, vacsora. Éjszaka meglehetősen korlátozottak a lehetőségeid ezen a téren, hiszen a boltok, kifőzdék zárva tartanak. Az étkezdében sincs meleg étel. Az automaták működnek.

A megfelelő táplálkozás viszont elengedhetetlen, így kevésbé leszel fáradékony és nyúzott.

Az éjszakai műszak mindig kicsit nehezebb a felfordult bioritmus miatt, kár lenne éhséggel tetézni. Vacsorázz meg munka előtt, és ha van lehetőséged, készíts magadnak az éjszakai műszakra szendvicset, gyümölcsöt, müzli szeletet, csokit.

4. Folyadék

Mindemellett ne feledkezz meg a megfelelő folyadék bevitelről is, ami szintén segít ébren maradni, és persze alapszükséglet. Termoszban akár tudsz csomagolni magadnak teát, limonádét, vizet. A cukros üdítő italok is lehetnek, de az egészséges innivalókat előnyben lehet részesíteni.

5. Koffein

Ha már a folyadékról esik szó, érdemes a koffein tartalmú italokról is beszélni, mint a kávé vagy a különböző energiaitalok. Azok is fogyasztják őket, akik nappali műszakban dolgoznak, de figyelj oda, hogy ne igyál túl sokat. Semmiképp ne próbáld kávéval és/ vagy energiaitallal helyettesíteni a megfelelő folyadék mennyiséget, ugyanis ezeknek vízhajtó hatása van. Próbáld mellőzni a koffeint a munkaidő utolsó óráiban, vagy a lefekvés előtti órákban a nyugodt alvás érdekében.

6. Munkaszünet kihasználása

Ha a fentiek ellenére még az álmosság kerülget a munkahelyeden, érdemes munkaszünetben egy kicsit sétálni, lépcsőzni, illetve kimenni a friss levegőre.

 Munka közben, amennyiben lehetőség van rá, nyiss ablakot, engedd, hogy az esti hűvösebb levegő felfrissítsen.

Zene/rádió hallgatása is segíthet, ha ezt engedélyezi a munkaköröd. és persze amíg ezzel nem akadályozod saját és/ vagy kollégáid munkavégzését.