5 érv ahhoz, hogy a munkavállalók bringázzanak!

2022. január 1-jétől adómentes, a kifizető által biztosított – kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített e-bringát is lehet kizárólag magán célra szabályosan használni! Csak, hogy teljesen tisztában legyünk a fogalmakkal, nézzük meg, hogy hogyan definiálja a törvény a kerékpárt. Ebben a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) lesz a segítségünkre.

A KRESZ tehát kimondja, hogy a kerékpár olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el. 

Fontos tehát figyelnünk arra, hogy ezen adómentes juttatás csakis az emberi erővel hajtott kerékpárra vonatkozik, amit legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motor segít. Így egyéb járműre, mint például moped, vagy roller nem.

Tartalom

1. 1. Ki kaphatja?
2. 2. Csak munkába járásra használhatom?
3. 3. Alakítsunk erre egy szabályzatot?
4. 4. Munkahely megtartó szerepe is lehet jelen helyzetben egy ilyen juttatásnak.
5. 5. Amire még ügyelni kell?

1. Ki kaphatja?

A törvény nem írja elő, hogy ezen juttatás kizárólag azon munkavállalónak adható, akit a kifizető munkaviszony keretei között foglalkoztat. Tehát munkaszerződéssel rendelkeznek. Nem köti letöltött időhöz sem.

Így adómentesen adható ezen juttatás :

  • munkavállalóknak
  • tagoknak,
  • vezető tisztségviselőknek és azok közeli hozzátartozójának is.
  • magánszemélyeknek, akik megbízásos jogviszonyban vannak a vállalkozással.
  • Nyugdíjas volt kollégának

Ez az egyetlen adómentes közlekedései eszköz, amivel a munkáltató megkönnyítheti a munkába járást is. Pluszban tesz a dolgozói egészség megőrzésére is lépéseket Környezetbarát, akár napi mozgásunkat is fedezheti, ha ezt választjuk.

2. Csak munkába járásra használhatom?

Abban az esetben, ha kizárólag munka céljára kapja és használhatja a munkavállaló a kerékpárt, úgy az már nem lesz adómentes. A kerékpárt a munkavállaló tulajdonába adjuk, az már nem számít adómentesen.

Figyeljünk azonban arra is, hogy kizárólag a céges kerékpár magáncélú használata minősül adómentesnek. Tehát bejárhatunk vele dolgozni, bevásárolni, ügyeket intézni elmehetünk szabadidőnkben túrázni. Bármikor és bárhová használhatjuk szabadon.

Íme a Törvényszabályozás

A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében nem keletkezik bevétel valamely személy által a tevékenységében közreműködő magánszemély részére biztosított olyan dolog (eszköz, berendezés, jármű, munkaruházat stb.) használatára, szolgáltatás (világítás, fűtés stb.) igénybevételére tekintettel, amelynek használata, igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik. Még abban az esetben sem, ha a dolog, a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és a tevékenység hatókörében történő hasznosítás, használat, igénybevétel mellett egyébként az igénybevétel során nem zárható ki a magáncélú hasznosítás, használat, igénybevétel. Kivéve, ha a törvény a hasznosítást, használatot, igénybevételt vagy annak lehetőségét adóztatható körülményként határozza meg.

3. Alakítsunk erre egy szabályzatot?

Igen. Nagy segítség lehet, ha kialakítunk erre is egy szabályzatot, melyben lefektetjük, hogy kinek engedélyezzük a használatot, milyen védő felszerelést kell használnia adott esetben például munkavállalónk kinek adhatja oda a kerékpárt.

Szervizelést kérdése is fontos.

A munkavállaló ugyan is csak kölcsönbe kapja a bringát a munkáltatótól.

Amennyiben a kifizető felveszi a kerékpárhasználatot a cafeteria keretében választható juttatások körébe, úgy akár cafeteria keretében is adható ezen juttatás.

4. Munkahely megtartó szerepe is lehet jelen helyzetben egy ilyen juttatásnak.

A munkavállaló nem a saját gépjárművével jár dolgozni, a magas üzemanyag árak miatt lehetőség van a spórolásra. Tudatosan védjük a környezetet. Nyithatunk első lépésként a bringázással az egészséges életmód felé. Nem utolsó sorban stressz oldó a kerékpározás.

5. Amire még ügyelni kell?

  • kresz szabályait mindig tartsuk be
  • számoljuk ki mennyi idő alatt érünk be a munkahelyünkre
  • tervezzük meg az otthonunk és a munkahely közötti útvonalat, figyelembe véve a kijelölt biciklis utakat
  • Inni való mindig legyen nálunk
  • ruházatunk legyen megfelelő, kényelmes